Ugrás a tartalomra

Őstermelők figyelem!

„Az őstermelőknek a 2020-as év végén hatályát vesztő igazolványuk helyett nincs szükségük új őstermelői igazolvány kiváltására ahhoz, hogy 2021. január 1-től őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen.

A jogfolytonosság a törvény erejénél fogva megvalósul, mivel automatikusan őstermelőnek minősül, aki 2020. december 31. napján hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezik.

Ahogy az őstermelői működési forma tekintetében, úgy a hozzá kapcsolódó adminisztrációban is új szabályokat hozott a családi gazdaságokról szóló CXXIII. törvény. Ennek eredményeként az őstermelők adminisztrációs terhei is csökkennek úgy, hogy 2021. január 1-től megszűnik az őstermelői igazolvány, ami helyett az őstermelőkről vezetett közhiteles nyilvántartásban lehet majd a vonatkozó nyilvános adatokat megtalálni. Értékesítéskor a felír azonosító lesz az elsődleges azonosító, az őstermelők tekintetében.

Felhívjuk az őstermelők figyelmét arra, hogy a családi gazdaságokról szóló 2020. CXXIII. törvény alapján 2021. január 1-től az őstermelői kedvezményes adózásra nem az értékesítési betétlap kiváltása fogja feljogosítani az őstermelőt, hanem az, hogy szerepel az őstermelői nyilvántartásban.

Az értékesítési betétlap érvényesítő funkciója az őstermelői igazolvány kivezetésével megszűnik. Az őstermelőnek azonban a jövőben is kell vezetnie valamilyen alapnyilvántartást, ami lehet naplófőkönyv, pénztárkönyv, bevételi és költségnyilvántartás, bevételi nyilvántartás, vagy erre a célra az értékesítési betétlapot is megtarthatja a gazdálkodó. A betétlapot tehát a bevételeik vezetésére az őstermelők a jövőben is választhatják bonyolultabb bevételi nyilvántartás vezetése helyett, amennyiben bevételi nyilvántartás vezetésére lennének jogosultak (pl.: nem a tételes költségelszámolás szabályai szerint állapítják meg az adókötelezettségüket).

Az új szabályozás révén az értékesítési betétlap várhatóan megújul. Amennyiben az őstermelő a jövőben is betétlapon kívánja bevételeit nyilvántartani, úgy azt várhatóan 2021. február közepétől tudja letölteni a NÉBIH, illetve a NAK honlapjáról, továbbá a megszokott módon, a falugazdászoktól is kérheti az értékesítési betétlap kinyomtatását.” -NAK

Ha viszont olyan terméket kíván értékesíteni a termelő, amely 2020-ban nem volt feltűntetve az igazolványban, akkor értékesítés előtt fel kell keresnie a falugazdászt a módosítás bejelentése miatt.

Azon őstermelők, akik 2020-ban közös őstermelői igazolványban szerepeltek, 2021.01.01-től őstermelők családi gazdaságává alakultak. Nekik 2021.06.30-ig kell nyilatkozniuk, hogy maradnak e családi gazdaság, vagy egyéni őstermelővé szeretnének válni, esetleg ki szeretnének lépni az őstermelői rendszerből.

Mivel a vírushelyzet miatt jelenleg az ügyfélfogadás szünetel Gávavencsellőn, bármilyen kérdés esetén telefonon vagy személyesen, az Ibrányi Körzetközpontban állok rendelkezésre.

Vásárhelyi Sándorné
falugazdász
+36 70 507-4711