Ugrás a tartalomra

A vidék élni akar! - Balsa Község Önkormányzatának munkaerő-piaci programja

Balsa Község A vidék élni akar! – Balsa község innovatív munkaerő-piaci programja című európai uniós pályázatát a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága vezetője támogatásra érdemesnek ítélte.

Az elnyert támogatás összege 133.979.120 Ft.

A projekt megvalósításával az önkormányzat célja a hátrányos helyzetű munkanélküliek munkaerő-piaci integrációjának, foglalkoztatásának bővítésének elősegítése és a generációk közötti szolidaritás megteremtése.

A hátrányos helyzetű település önkormányzata a projekt keretében felvállalja a roma, inaktív, alulképzett személyek, vagy gyermeküket nevelő, gyesen lévő nők személyre szabott képzését annak érdekében, hogy mindenki képességei szerint találjon munkát. A megvalósítandó képzésekkel célunk, hogy a megszerzett tudás révén nagyobb eséllyel jelenjenek meg lakosaink a munkaerő-piacon akár munkavállalóként, akár önfoglalkoztatóként, akár vállalkozóként.

A képzésekbe 85 hátrányos helyzetű személy bevonására kerül sor. A magasabb iskolai végzettséggel rendelkező munkanélküliek bevonását az angol nyelvi képzésekre tervezzük. A pályakezdő fiatalok lehetőségeit vállalkozói ismeretek oktatásával kívánjuk növelni. Az ECDL képzésbe olyan résztvevőket szeretnénk bevonni, akiket foglalkoztat a távmunka lehetősége, az informatikai ismeretszerzés. Az alacsony iskolai végzettségű munkanélküliek bevonására a háztáji növénytermesztési és állattartási ismeretek képzés keretében fogunk sort keríteni. A programokba lehetőség van a gyermekes kismamák, vagy akár az idősebb korosztály bevonására is.

Magyarország megújúlEgyéni vagy csoportos foglalkozások keretében sor kerül munkaerő-piaci tanácsadásokra, önismereti és stressz kezelő tréningekre is, ahol a tanácsadó és a programban résztvevő közötti kommunikáció során lehetőség nyílik arra, hogy a tanácsadó segítse a munkanélküliség kilátástalanságával küzdő személyt, felkészítse az érzelmileg feszített társas helyzetekre, megismertesse a legfontosabb stressz kezelési technikákat.

A program megvalósításával célunk, hogy lakosaink megélhetési biztonsága növekedjen, a hosszabb ideje munka nélkül élők visszavezethetők legyenek a munka világába, javuljon a munkamorál, és mindezek révén visszaálljon a falu – mint éléskamra szerepe, a magyar vidék visszanyerje hagyományos arculatát.